Buiten Binnen Brengen

In Vlaanderen noemen ongeveer 75.000 personen een woonzorgcentrum hun thuis. Ze worden er elke dag met de best mogelijke zorg omringd, maar recente technologische innovaties bieden de mogelijkheid om de levenskwaliteit van deze bewoners verder positief te beïnvloeden. 360° video is zo’n nieuwe technologie die toelaat om je aan de hand van een simpele headset onder te dompelen in virtuele omgevingen.

 

Sinds 2018 exploreert de expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving van Thomas More het potentieel van deze  immersieve 360° video in woonzorgcentra. Samen met diverse partners bekijken we of virtuele omgevingen een vorm van kwaliteitsvolle recreatie kunnen zijn bij deze specifieke doelgroep. Een uitdagende, prikkelende en zinvolle daginvulling zijn namelijk heel belangrijk voor het welbevinden van de bewoners.

 

Proefproject
In dit eerste proefproject kregen geïnteresseerde bewoners van 6 deelnemende woonzorgcentra daarom de kans om deze recente technologie te ervaren. Een VR-bril, de Oculus GO, bracht hen onder meer terug naar publieke plaatsen in de gemeenten waar de woonzorgcentra gevestigd zijn. We brachten met andere woorden de buitenwereld werkelijk binnen in hun leefomgeving, vandaar de naam van de studie: Buiten Binnen Brengen. Verder kregen ze ook de kans om ontspannende scènes te bekijken, zoals een boswandeling en een dagje aan zee. 

 

Wetenschappelijk onderzoek
Het onderzoek richtte zich vooral op hoe bewoners 360° video ervaren, op welke wensen ze hadden wat betreft de ondersteuning door het zorgteam en op de inhoud van de aangeboden beelden. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

 

Met de steun van 6 partners
Partners die hun schouders zetten onder deze studie zijn de woon- en zorghuizen Ambroos te Hofstade, Ten Kerselaere te Heist-op-den-Berg, Hof van Arenberg te Duffel, Sint-Jozef te Wommelgem, en de woonzorgcentra Sint-Pieter te Puurs en Ter Schelde te Sint-Amands.

Vervolg binnen TETRA Immersive Care

Binnen het VLAIO TETRA-project Immersive Care wordt dit onderzoek momenteel verdergezet. Lees hier meer over op de projectwebsite.

Contact

Het onderzoeksteam bestaat uit klinisch psychologen dr. Marc Roelands en dr. Tom Van Daele. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen, via marc.roelands@thomasmore.be.

Meer weten over de expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving van de Opleiding Toegepaste Psychologie, Thomas More? Neem dan een kijkje op de website.

 

Dit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek kon enkel tot stand komen met de medewerking van onze partners.